Cum se hrănește cu biberonul
Nou-născuții au nevoie de alimentație și de multă iubire. Acestea sunt cele două lucruri pe care le puteți asigura în timp ce hrăniți cu biberonul. Atât laptele matern, cât și formula de lapte pot fi date copilului cu biberonul.
 |
Asigurați-vă că puneți mamelonul pe limbă și adânc în gura copilului. |
Sfat de siguranță
Nu trebuie să încălziți laptele matern sau formula de lapte înainte de a le da copilului. Nu utilizați niciodată cuptorul cu microunde dacă doriți să încălziți laptele matern sau formula de lapte. Cuptorul cu microunde încălzește neuniform. Laptele fierbinte poate arde gura copilului. În schimb, încălziți sticla punând-o într-un recipient cu apă caldă (nu fierbinte). Utilizarea apei fierbinți pentru a încălzi formula de lapte sau laptele matern poate arde gura sau gâtul copilului. Prea multă căldură poate distruge componente ale laptelui matern care sunt sănătoase pentru copil. Testați temperatura laptelui picurând câteva picături pe încheietura mâinii. Asigurați-vă că nu este fierbinte înainte de a hrăni copilul.
Îngrijirea biberonului
Indiferent dacă folosiți lapte matern sau formulă de lapte, biberoanele, tetinele și instrumentele folosite pentru a pregăti formula de lapte trebuie să fie curate. Mai jos sunt câteva sugestii pentru îngrijirea biberonului. Dar puteți să discutați, de asemenea, cu furnizorul de asistență medicală despre modul de îngrijire a biberoanelor:
-
Spălați-vă pe mâini cu apă curentă curată înainte de a amesteca formula de lapte, a umple un biberon sau a oferi biberonul. Faceți această acțiune de fiecare dată. Folosiți un gel de mâini pe bază de alcool dacă nu aveți la dispoziție săpun și apă.
-
Curățați biberoanele de sticlă și tetinele în mașina de vase. Folosiți setarea cu apă fierbinte cu un ciclu de uscare caldă. Sau spălați biberoanele și tetinele cu apă caldă cu săpun. Nu uitați să le clătiți foarte bine. Dacă nu aveți mașină de vase, igienizați-le prin fierbere timp de 5 minute. Lăsați-le să se răcească înainte de utilizare.
-
Asigurați-vă că toate componentele biberonului sunt complet uscate înainte de a le pregăti pentru depozitare. Astfel nu se va forma mucegai.
-
Veți trebui să vă asigurați că biberoanele și tetinele sunt curate și dacă utilizați biberoane din plastic cu garnituri de unică folosință.
-
Depozitați biberoanele curate și nefolosite cu capacul pus. Astfel tetinele vor rămâne curate.
Câteva fapte privind formula de lapte
Majoritatea formulelor de lapte pentru nou-născuți sunt fabricate din lapte de vacă. Toate formulele de lapte trebuie să includă fier. Asigurați-vă că luați un tip cu fier. Discutați cu furnizorul de asistență medicală al copilului despre alegerea formulei de lapte. În acest mod, vă veți asigura că se potrivește cel mai bine copilului dvs.
Formulă de lapte gata de utilizare
Formula de lapte gata de utilizare este cel mai ușor de folosit, dar are și costul cel mai mare. Numele de marcă costă mai mult decât formula de lapte cu marcă specifică unui magazin, deoarece aceste companii cheltuie mai mulți bani pe publicitate.
-
Turnați cantitatea dorită de formulă de lapte gata de utilizare în biberonul curat al copilului. Întrebați-vă furnizorul de asistență medicală ce cantitate de formulă de lapte să îi dați copilului la fiecare masă.
-
Folosiți rapid formula de lapte pregătită și deschisă sau depozitați-o în siguranță. Se poate altera dacă rămâne la temperatura camerei. Trebuie utilizată imediat. Sau, dacă nu este utilizat, depozitați-l în frigider.
-
Dacă nu refrigerați imediat formula de lapte pregătită, folosiți-o în decurs de 2 ore de la preparare și în decurs de 1 oră de la momentul începerii hrănirii. Dacă copilul nu termină biberonul în decurs de 1 oră, aruncați formula de lapte neconsumată.
-
Dacă nu începeți să utilizați formula de lapte pregătită în decurs de 2 ore, puneți imediat biberonul în frigider. Poate fi păstrat doar 24 de ore. După aceea, trebuie aruncată.
-
Puteți umple biberoanele cu formulă de lapte cu până la 24 de ore înainte. Trebuie să le țineți la frigider până când le folosiți.
Formule de lapte lichide concentrate
Formulele de lapte lichide concentrate trebuie combinate cu apă înainte de utilizare. Urmați cu atenție instrucțiunile de pe cutie. Utilizarea unei cantități prea mari sau prea mici de apă vă poate afecta copilul. Urmați aceste sfaturi:
-
Folosiți apă de la robinet cu fluor care a fost fiartă și apoi răcită. Sau folosiți apă îmbuteliată distilată.
-
Turnați întreaga cutie de formulă de lapte lichidă concentrată într-un recipient curat.
-
Umpleți cutia cu apă până sus și adăugați-o în recipient. Amestecați bine.
-
Turnați cantitatea dorită de formulă de lapte în biberonul curat al copilului.
-
Puneți recipientul cu formula de lapte combinată în frigider. Păstrați-l doar 24 de ore. Dacă nu este refrigerată, formula de lapte este sigură la temperatura camerei timp de doar 1 oră. După aceea, trebuie aruncată.
-
Întrebați-vă furnizorul de asistență medicală ce cantitate de formulă de lapte să îi dați copilului la fiecare masă.
Formule de lapte praf concentrate
Formulele de lapte praf trebuie combinate cu apă înainte de utilizare. Formulele de lapte lichide nu au germeni (sterile). Dar formula de lapte praf poate dezvolta germeni (bacterii) atunci când o preparați sau când o depozitați. Urmați aceste sfaturi pentru a vă proteja copilul împotriva îmbolnăvirii din cauza acestor germeni:
-
Formulele de lapte praf concentrate trebuie combinate cu apă curată dintr-o sursă sigură. Aceasta poate fi apă îmbuteliată distilată sau apă de la robinet fiartă fluorizată. Dacă nu știți sigur dacă apa de la robinet este sigură pentru prepararea formulei de lapte a nou-născutului, apelați departamentul local de sănătate sau alimentare cu apă.
-
Spălați și uscați partea superioară a cutiei de formulă de lapte înainte de a o deschide. Asigurați-vă că desfăcătorul de conserve, lingurile, măsurile și alte instrumente pe care le utilizați pentru a face formula de lapte sunt curate.
-
Nu combinați formula de lapte cu apă până chiar înainte de a vă hrăni copilul.
-
Adăugați cantitatea corectă de apă în biberon. Apoi adăugați cantitatea corectă de formulă de lapte praf. Este important să adăugați apa la cea dinainte. Dacă adăugați mai întâi formula de lapte se poate face prea puternică și poate cauza constipare.
-
Amestecați bine apa și formula de lapte.
-
Dacă nu intenționați să folosiți imediat formula de lapte preparată, puneți-o în frigider și folosiți-o în decurs de 24 de ore.
-
Este important să depozitați laptele praf uscat în cutia pentru formula de lapte pentru a împiedica dezvoltarea bacteriilor.
-
Întrebați-vă furnizorul de asistență medicală ce cantitate de formulă de lapte să îi dați copilului la fiecare masă.
Ținerea copilului și a biberonului
Pentru a vă ține copilul și a-l hrăni cu biberonul, urmați aceste sfaturi:
-
Așezați confortabil copilul pe braț, ținându-i capul ușor mai sus decât fundul.
-
Folosirea poziției corecte poate reduce riscul de înecare a copilului.
-
Atingeți buza inferioară a copilului. Când copilul deschide gura, puneți tetina pe limbă și simțiți cum trage de tetină în gură.
-
Înclinați ușor biberonul astfel încât tetina să se umple cu lapte. Apoi copilul ar trebui să sugă pentru a scoate laptele din tetină. Dacă copilul se îneacă sau are dificultăți în „a ține pasul” cu debitul, înclinați să iasă laptele din tetină. Astfel copilul va putea respira și poate „recupera” ritmul alăptării artificiale. Este important ca hrănirea să aibă loc în ritmul copilului și să nu fie prea rapidă.
-
Din motive de siguranță, nu sprijiniți niciodată biberonul. Copilul se poate îneca dacă îl lăsați singur cu un biberon sprijinit. Sprijinirea biberoanelor poate crește și riscul copilului de a dezvolta infecții ale urechii și carii dentare.
-
Hrănirea nou-născutului poate fi un moment de conectare și construire a încrederii. Țineți-vă copilul aproape de corp, realizați contact vizual și vorbiți cu el. Acestea sunt modalități importante care îl ajută să se dezvolte.
Dacă copilului pare că îi este foame, dar nu mănâncă bine, puteți încerca o altă formă de tetină. De asemenea, puteți verifica orificiul tetinei. Unii copii preferă un debit mai mare de lapte. Se pot enerva atunci când debitul este prea lent. Dacă copilul regurgitează și se îneacă, poate aveți nevoie de o tetină cu un orificiu mai mic. Orificiul mai mic încetinește debitul.
Încercați diferite tetine de biberoane. Lăsați copilul să aleagă ce tetină de biberon i se potrivește cel mai bine.
Eructația copilului
Este ușor pentru copii să înghită aer în timp ce sunt hrăniți cu biberonul. Eructația vă ajută copilul să elimine aerul respectiv. Câteva sfaturi pentru eructația copilului includ:
-
Faceți copilul să eructeze atunci când este agitat, încearcă să se ferească de tetină sau suge mai încet. Aceste acțiuni apar de regulă după ce mănâncă 15 - 30 ml de formulă de lapte și atunci când termină de mâncat.
-
Puteți face copilul să eructeze dacă îl ridicați în timp ce îl țineți de maxilar, dacă îl puneți cu burta în jos în poala dvs. sau vertical cu burta sprijinită de umărul dvs.
Nu îl hrăniți excesiv
Urmați aceste sfaturi ca să nu vă hrăniți excesiv copilul.
-
Nu vă hrăniți excesiv și nu vă forțați copilul să termine sticla dacă dă semne că este plin. Aceasta poate determina copilul să mănânce mai mult decât are nevoie și îl poate agita. Faceți copilul să eructeze de câteva ori în timp ce și după ce a terminat de mâncat. Astfel va putea elimina gazele. Acest lucru va permite, de asemenea, o distanță mai mare între mese și timp pentru digestie.
-
Țineți copilul în poziție verticală în timp ce îl hrăniți și timp de 20 - 30 de minute după fiecare masă.
-
Așteptați cel puțin 2 - 3 ore între mese să se golească stomacul copilului. Sau dați-i mai frecvent cantități mai mici.
Semne pentru hrănire
-
Nu așteptați să plângă copilul înainte de a-l hrăni. Plânsul este un semn prea târziu că copilul este pregătit să mănânce.
-
Copilul dvs. este gata pentru a fi hrănit atunci când clipește din ochi și își duce mânuțele la gură atunci când se trezește.
-
Respectați semnele care arată că copilul a terminat. Acestea includ faptul că dă drumul la biberon, își întoarce capul, pare că îi este somn sau nu mai mănâncă.
Dați-i o suzetă dacă copilul pare că vrea să sugă după ce termină cantitatea de formulă de lapte recomandată de furnizorul dvs. de asistență medicală. Copiilor le place să sugă. Dar copiii hrăniți cu biberonul pot mânca atât de repede încât să nu aibă suficient timp pentru supt.